De Belastingdienst heeft de ANBI-status van de omstreden Haagse moskee As-Soennah ingetrokken. Met de intrekking van de ANBI-status verliest de moskee de daarbij behorende belastingvoordelen waar het gebedshuis tot voor kort recht op had.

Dat is de zien in het ANBI-register. As-Soennah verliest de status, die in 2008 werd toegekend, per 2 juli dit jaar. Dit betekent dat giften aan de moskee niet langer aftrekbaar zijn van de belasting.

De ANBI-status wordt verleend aan instellingen die zich onder andere voor minstens 90 procent inzetten voor het algemeen belang.

De status wordt ingetrokken als een instelling niet meer aan de door de fiscus gestelde voorwaarden voldoet, of als de instelling de status zelf wil beëindigen. Waarom de moskee de status verliest, is niet duidelijk.

Opspraak

De moskee is de afgelopen maanden in opspraak geraakt na publicaties van NRC Handelsblad en Nieuwsuur. Daaruit bleek dat verschillende moskeeën en islamitische instellingen gefinancierd worden door geldschieters uit de Golfstaten.

Zo bleek de As-Soennah, die geld heeft ontvangen van Koeweitse instellingen die ook jihadistische groepen in Syrië financieren, te pleiten voor vrouwenbesnijdenis. Ook zouden afvalligen volgens de moskee de doodstraf moeten krijgen.

De financiering vanuit de Golfstaten wordt door een meerderheid van de Tweede Kamer en het kabinet als problematisch gezien.

Extremistisch

Gevreesd wordt dat de geldschieters niet alleen voor de financiering zorgen, maar dat ze ook extremistische denkbeelden via de moskeeën verspreiden. Dat zou ervoor zorgen dat moskeegangers kunnen radicaliseren en dit zou de integratie bemoeilijken.

As-Soennah was dinsdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar. De Belastingdienst, die de ANBI-status toekent en ook weer kan afnemen, laat weten nooit te reageren op individuele gevallen. 

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt noemt het ontzeggen van de status op Twitter "zeer verstandig". "Preken over doodstraf bij afvalligheid is geen goed doel, maar staat haaks op onze grondwet en het EVRM [Europees mensenrechtenverdrag]", aldus Omtzigt.

Vragen

Eind mei zette het CDA al vragentekens bij de toekenning van de ANBI-status voor de As-Soennah moskee. De partij vindt dat vrouwenbesnijdenis overduidelijk in strijd is met het algemeen belang en vroeg staatssecretaris Menno Snel (Financiën) schriftelijk om opheldering.

Snel, politiek verantwoordelijk voor de Belastingdienst, deelde die mening, maar liet weten dat het intrekken van de ANBI-status "niet op voorhand vanzelfsprekend is". In algemene bewoording zei de bewindsman dat iedere instelling aan de voorwaarden van de Belastingdienst moet voldoen om de status te krijgen.

Wel constateerde Snel dat de moskee de vereiste financiële gegevens om in aanmerking te komen voor de ANBI-status niet had gepubliceerd. Iedere instelling heeft een zogenoemde publicatieplicht, de Belastingdienst houdt toezicht op de naleving ervan.

 "Als bij een controle blijkt dat dit niet het geval is, kan dat een reden zijn om de ANBI-status in te trekken", aldus Snel destijds.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!