In de toekomst moeten gevangen hun verlof verdienen. Dat schrijft minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming aan de Tweede Kamer. 
 

De minister presenteert maandag zijn kabinetsvisie waarmee hij het gevangenisregime op de schop neemt.

Volgens Dekker is het verlof nu nog te vrijblijvend. "We willen dat het niet voor de lol is, maar dat het een doel heeft", zegt de minister tegen De Telegraaf.  

Als het aan Minister Dekker ligt, moet verlof voortaan gekoppeld zijn aan een re-integratiedoel, zoals het aanvragen van identiteitspapieren. Daarnaast wil Dekker dat straffen geloofwaardiger zijn. "Het feit dat zwaar gestraften doorgaans na twee derde van hun straf vrijkomen, vind ik iets dat die geloofwaardigheid en de rechtvaardigheid aantast."

Smokkel

Gevangenen die hun beste beentje voorzetten, kunnen aan het einde van hun straf buiten de gevangenismuren aan het werk. Ze brengen daar dan nog wel de nacht door. Daarvoor worden speciale afdelingen ingericht.

Dekker wil ook smokkel van bijvoorbeeld telefoons naar de cel tegengaan. Er komt een proef met een stoorzender voor gsm's.

Bezoekers die stiekem een telefoon voor een gedetineerde meeneemt moet in het vervolg ook gestraft kunnen worden. En cipiers mogen een in een cel gevonden telefoon voortaan uitlezen om te achterhalen wat een gedetineerde ermee heeft gedaan.

Zware criminelen

Eerder kwam Minister Dekker al met een soortgelijk voorstel voor zware criminelen. Begin mei presenteerde hij een wetsvoorstel waarin staat dat zware criminelen niet meer vanzelf na twee derde van hun straf vrijkomen.

De wet zou moeten gelden voor criminelen met een celstraf van minimaal zes jaar.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!