De kosten van een ICT-vernieuwing bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vallen 59 miljoen euro hoger uit dan begroot. Dat blijkt uit een brief van minister Carola Schouten (Voedselkwaliteit) aan de Tweede Kamer.

Bij de start van de vernieuwing werd uitgegaan van een kostenpost van 36 miljoen euro voor het ontwikkelingen van nieuwe ICT-systemen.

Uit de Kamerbrief blijkt nu dat de totale kosten op 95 miljoen euro uitkomen. De ontwikkeling van de ICT bij de toezichthouder neemt ook 22 maanden meer in beslag dan aanvankelijk de bedoeling was. De minister schat dat het project in 2021 afgerond wordt.

Uit de brief blijkt bovendien dat de NVWA ook andere financiële risico's loopt. De kosten daarvan bedragen ongeveer 22 miljoen euro. De minister bekijkt nog of deze kosten omlaag kunnen en of ze daadwerkelijk gemaakt moeten worden.

Bizarre overschrijding

Tweede Kamerleden reageerden bezorgd op de overschrijding van de ICT-kosten. Jaco Geurts (CDA) spreekt van een ''bizarre overschrijding".

PvdA'er William Moorlag heeft ''grote zorg of de organisatie nog in control is". Het CDA en de ChristenUnie vragen zich af of met het bedrag dat nu voor de ICT-vernieuwing is gereserveerd ''het einde wel in zicht is". VVD'er Helma Lodders spreekt van een ''ICT-debacle" en van ''hardnekkige problemen".

VVD'er Lodders zei in een Kamerdebat over de NVWA dat het takenpakket van de organisatie te groot is. Zij wil dat ''serieus" onderzocht wordt of ''simpele taken" kunnen worden afgestoten naar de particuliere sector.

Volgens Laura Bromet (GroenLinks) en Frank Futselaar (SP) heeft de NVWA meer mensen nodig. Het CDA pleitte nog voor extra geld voor toezicht omdat voedselfraude toeneemt.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!