Defensie erkent aansprakelijk te zijn voor het ongeluk waarbij een duiker van de marine om het leven kwam. Dat schrijft staatssecretaris Barbara Visser aan de Tweede Kamer.

In november 2015 kwam een 23-jarige matroos om het leven bij een duikoefening in de Caracasbaai van Curaçao. Onderzoekers hebben in de voorbereiding van de fatale oefening ernstige tekortkomingen geconstateerd, die de kans op het ongeval onnodig hebben vergroot. Zo was onder meer de duikset niet gebruiksklaar toen aan de complexe duik werd begonnen.

"Defensie had meer moeten en kunnen doen om de kans op het ongeval te verkleinen", aldus de staatssecretaris. Een woordvoerder meldt dat Defensie inmiddels contact heeft met vertegenwoordigers van nabestaanden over afwikkeling van schade.

Uit het rapport blijkt verder dat een cultuurverandering binnen duikeenheden van de marine dringend noodzakelijk is. Alle duikoperaties van de marine zijn daarom eerder deze week stilgelegd, zodat duikers een verplicht veiligheidsprogramma kunnen doorlopen.

Visser benadrukt dat veiligheid bij Defensie "topprioriteit" is en dat onveilig gedrag niet langer zal worden geaccepteerd.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!