Het ministerie van Defensie legt duikoperaties bij de marine voorlopig stil. Vanaf maandag geldt een duikpauze van een week.

Aanleiding is een onderzoek naar een dodelijk duikongeluk van een matroos eind 2015 op Curaçao.

"Deze week is een duikpauze afgekondigd binnen de duikgemeenschap voor een week van bezinning en om actief stil te staan bij veiligheidsbewustzijn", laat een woordvoerder van het ministerie weten aan ANP.

In november 2015 kwam een 23-jarige matroos van de Defensie Duikgroep om het leven tijdens een oefening in de Caracasbaai van Curaçao. Er loopt inmiddels ook een strafrechtelijk onderzoek naar het ongeval.

Onderzoek heeft volgens bronnen uitgewezen dat procedures destijds niet goed zouden zijn nageleefd. Ook de richtlijnen voor materiaal zouden tijdens de voorbereiding op de oefening niet goed gevolgd zijn.

De Tweede Kamer wordt later deze week over de uitkomsten van het onderzoek geïnformeerd. Het personeel van de Duikgroep is de afgelopen dagen op de hoogte gesteld.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!