Het kabinet legt de belangrijkste aanbeveling van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen, naast zich neer.

Hoewel ook politie en medisch specialisten voor een verbod zijn, negeert het kabinet die wens, omdat het afsteken van vuurwerk "een gewaardeerde traditie is" waar "de goeden niet onder de kwaden" moeten lijden, zei vicepremier Hugo de Jonge (CDA) vrijdag na afloop van de ministerraad. "Het verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen nemen we niet over."

De Jonge zei dat het kabinet een afweging van verschillende belangen heeft moeten maken. De vicepremier dacht hardop na over hoe "de kranten er bol van zouden staan" als het tot een verbod zou komen.

Op de vraag of het kabinet zijn oren naar de vuurwerkbranche heeft laten hangen, antwoordde De Jonge ontkennend.

Rapport

Het kabinet maakte vrijdag bekend een aantal maatregelen te nemen om tot een "veilige jaarwisseling" te komen. Zo moeten vuurwerkverkopers onder meer verplicht veiligheidsbrillen en afsteeklontjes verkopen. Consumenten zijn echter niet verplicht die brillen ook op te doen.

De Jonge zegt met de de maatregelen die het kabinet voor ogen heeft grotendeels tegemoet te komen aan de aanbevelingen van het OVV. De onderzoeksraad adviseerde eind vorig jaar om vuurpijlen en knalvuurwerk voor consumenten te verbieden "om letsel te voorkomen, omdat het grote overlast veroorzaakt en uitnodigt tot roekeloos gedrag".

De jaarwisseling geldt als het gevaarlijkste moment van het jaar. Niet alleen de OVV, maar ook veel artsen en specialisten pleiten al lange tijd voor een verbod op het afsteken van particulier vuurwerk tijdens Oud en Nieuw.

Teleurstelling

Burgemeester van Den Haag, Pauline Krikke, reageert teleurgesteld op het besluit. "Veel mensen uit de dagelijkse praktijk, van politie tot burgemeesters tot de medische wereld tot de Onderzoeksraad Voor Veiligheid, vragen al langer om stevigere maatregelen. Dat zo'n landelijk verbod nu uitblijft, is teleurstellend", aldus de VVD-burgemeester.

"Het maakt het werk er voor gemeente, politie en hulpdiensten niet makkelijker op. Voor mij geldt: de jaarwisseling moet vooral een feest zijn. Geen avond waarop kinderen en volwassenen op de Eerste Hulp van het ziekenhuis belanden", zegt ze.

Dode

Honderden mensen moeten ieder jaar met ernstige verwondingen naar de spoedeisende hulp, onder meer met beschadigde ogen. Elk jaar valt er gemiddeld één dode en worden er zo'n elfduizend incidenten geregistreerd, waaronder ongeveer zeventig gericht tegen agenten en andere hulpverleners.

Korpschef Erik Akerboom sprak eerder van "een ernstige bedreiging" voor agenten, andere hulpverleners en het publiek.

Daarnaast leidt het gebruik van knalvuurwerk en vuurpijlen ieder jaar ook tot miljoenen euro's aan schade.