Regio's die om geld verlegen zitten, kunnen zich in Den Haag melden. Het kabinet heeft 200 miljoen euro klaarliggen voor projecten om er de leefbaarheid te versterken en roept de regio's op met plannen te komen.

Per project wil de verantwoordelijke minister Carola Schouten tussen de 5 en 40 miljoen euro bijdragen. Ze gaat waarborgen dat alle windstreken aan bod komen. Regio's kunnen met het geld de lokale economie versterken, maar ook de zorg, het onderwijs of de natuur, aldus Schouten.

Om voor een bijdrage in aanmerking te komen, moet een regio wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de regio zelf minstens zoveel geld in het project steken en dient dat de hele regio ten goede te komen. Dat moet voorkomen dat gemeenten met het geld "bijvoorbeeld gaten in hun begroting dichten". Schouten heeft "al veel enthousiaste reacties gezien en ook al plannen".

Het kabinet trok bij zijn aantreden bijna 1 miljard euro voor het regiofonds uit. De helft daarvan is besteed aan een zestal projecten die het kabinet voorrang wilde geven, zoals de ontmanteling van oude kerncentrales, het achteropgeraakte Rotterdam-Zuid en de krimpprovincie Zeeland. Van het overgebleven geld komt nu 200 miljoen euro vrij, en in een tweede ronde de rest.

Gegadigden kunnen tot 1 september bij Schouten aankloppen. Uiterlijk volgend voorjaar wil de minister de plannen beklinken.