Het initiatiefwetsvoorstel van de PVV om criminele Antillianen terug te sturen, valt niet in goede aarde in de Tweede Kamer. ''Onuitvoerbaar", oordeelde Madeleine van Toorenburg (CDA) donderdag bij de behandeling in de Kamer.

Volgens indieners Sietse Fritsma en Machiel de Graaf moeten criminele Nederlanders afkomstig uit Aruba, Curaçao en Sint-Maarten teruggestuurd worden. De drie eilanden vormen zelfstandige landen binnen het koninkrijk. De Raad van State heeft het initiatiefwetsvoorstel afgebrand.

''Je moet wel met een voorstel komen dat haalbaar is", zei Van Toorenburg. VVD'er André Bosman noemde het voorstel ''niet haalbaar" en coalitiepartner Maarten Groothuizen (D66) vindt dat het in strijd is met het gelijkheidsbeginsel. Attje Kuiken (PvdA): ''Het biedt geen oplossing voor de problemen die er liggen."

Selçuk Öztürk van Denk beschuldigde Fritsma en de Graaf onder meer van discriminatie en vreemdelingenhaat. Een verzoek van Kamervoorzitter Khadija Arib om niet te veel op de man te spelen, leek aan dovemansoren gericht. Van Toorenburg besloot halverwege de inbreng van Öztürk de zaal te verlaten.

De voortzetting van de behandeling van het wetsvoorstel volgt later. Dan zullen Fritsma en De Graaf ingaan op de vragen die door de Kamerleden zijn gesteld.