Jeroen Postma vervangt Marjolein Meijer tijdelijk als voorzitter van GroenLinks. Meijer stapte op omdat zij heeft gelogen over een liefdesrelatie met Tweede Kamerlid Rik Grashoff. Hij vertrekt om deze zaak uit de Tweede Kamer.

Postma is raadslid in Rotterdam en zit sinds 2016 in het partijbestuur. Hij was daarin vicevoorzitter. Op een congres begin volgend jaar wordt een nieuw partijbestuur gekozen.

Meijer en Grashoff bekenden vorige week dat ze sinds april vorig jaar een relatie hebben. Dinsdag bleek dat de relatie al langer aan de gang is, al voor de verkiezingen van maart. Dat veroorzaakte een vertrouwensbreuk met de partijtop, waarop het tweetal besloot op te stappen.

Laura Bromet volgt Grashoff op als Kamerlid. Zij is onder meer wethouder in Waterland geweest. Partijleider Jesse Klaver liet dinsdag al weten te "balen" van de situatie. 

De Tweede Kamerfractie van GroenLinks telt veertien mensen. Liesbeth van Tongeren en Linda Voortman verlieten onlangs de fractie om wethouder te worden.