Technische vmbo-scholen krijgen vanaf volgend schooljaar extra geld voor hun techniekonderwijs. Per leerling krijgt de basis- en kaderberoepsgerichte leerweg 3.000 euro, de gemengde leerweg krijgt de helft.

Het extraatje is nodig omdat bedrijven staan te springen om goed opgeleide techneuten, schrijft minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs woensdag aan de Tweede Kamer.

Technische vmbo's trekken juist steeds minder leerlingen aan. Daardoor dreigt voor technische scholen in sommige delen van het land zelfs sluiting. Tevens dreigt er een tekort aan leraren, waardoor leerlingen minder goed onderwijs krijgen.

Bij het aantreden van het kabinet spraken de regeringspartijen al af jaarlijks 100 miljoen euro extra te steken in het techniekonderwijs op het vmbo. De maatregel is nu door Slob uitgewerkt. In de tweede helft van 2018 en in 2019 krijgen alle technische vmbo's een extraatje.

Om in de jaren daarna ook nog extra geld te krijgen, moeten scholen uitleggen wat ze ermee willen doen. De instellingen moeten daarvoor een plan maken. Dit moet samen met het bedrijfsleven, de gemeente en andere betrokken partijen worden opgesteld.

Slob wil op deze manier bereiken dat leerlingen in heel Nederland naar een technische vmbo-school kunnen blijven gaan.