GroenLinks-partijvoorzitter Marjolein Meijer en Tweede Kamerlid Rik Grashoff stappen per direct op. Ze erkennen te hebben gelogen over wanneer hun relatie is gestart.

Vorige week werden Meijer en Grashoff al door het partijbestuur van GroenLinks op het matje geroepen, omdat zij hun relatie hadden verzwegen. De twee stelden toen dat zij sinds april 2017 samen zijn.

Dinsdag ontdekte het partijbestuur echter dat Meijer en Grashoff al sinds eind 2016 een relatie hebben, nog voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart vorig jaar. GroenLinks spreekt in een verklaring van een "vertrouwensbreuk" en stelt dat Meijer en Grashoff "niet de volledige waarheid op tafel hebben gelegd".

Meijer stapte na het uitkomen van de relatie al uit de commissie die functioneringsgesprekken voert met Kamerleden. Grashoff zou na deze periode niet terugkeren in de Tweede Kamer. Hij zou dat besluit al eerder hebben genomen. Voor de partij was de kwestie daarmee afgedaan. 

Per direct

Maar nu aan het licht is gekomen dat het stel over de start van de relatie heeft gelogen, vertrekken de twee dus alsnog per direct. Meijer heeft haar ontslag als partijvoorzitter aangeboden, terwijl Grashoff zijn zetel in het parlement ter beschikking stelt.

Grashoff zat van 2010 tot 2012 in de Tweede Kamer namens GroenLinks en keerde daar in 2015 terug. In de tussentijd was hij partijvoorzitter. Meijer nam die taak in 2015 van hem over.

Klaver

Fractievoorzitter Jesse Klaver heeft teleurgesteld gereageerd op het vertrek van Meijer en Grashoff. "In een hecht team dat knokt voor gezamenlijke idealen, moet je blind op elkaar kunnen vertrouwen en zeker weten dat iemand de waarheid spreekt", aldus de partijleider in een e-mail aan de leden van GroenLinks.

Volgens Klaver hebben Meijer en Grashoff vorige week gezegd het hele verhaal te hebben verteld. "Als vervolgens blijkt dat niet de volledige waarheid op tafel is gekomen, dat de relatie eerder is ontstaan, dan is het vertrouwen beschaamd."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!