Zestienjarige Friese en Zeeuwse jongeren mogen volgend jaar niet stemmen in de verkiezingen voor de Provinciale Staten. De grondwet laat de proef die de beide provincies wilden doen niet toe, laat minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) weten.

Friesland en Zeeland wilden jongeren de gelegenheid geven hun stem te laten horen, onder meer omdat ze door de krimpende bevolking ook steeds meer van jongeren vragen. Regeringspartij D66 en oppositiepartij GroenLinks, die al langer pleiten voor een verlaging van de stemleeftijd, vroegen de minister of ze het experiment kon toestaan.

De grondwet sluit dat echter uit en van stemmen op je zestiende zijn ook geen positieve gevolgen te verwachten, stelt Ollongren verwijzend naar eerder onderzoek. De samenleving zou verder niet per se zitten te wachten op verlaging van de stemleeftijd.

Wel wil de minister jongeren op andere manieren betrekken bij politiek en bestuur. En voor bijvoorbeeld stadsdeelcommissies en wijkraden mogen jongeren van zestien en zeventien desgewenst al wel stemmen, brengt de minister in herinnering.

De staatscommissie die zich over het functioneren van de Nederlandse democratie buigt, heeft beloofd in het bijzonder naar de plaats van jongeren daarin te kijken. De commissie, onder leiding van commissaris van de Koning Johan Remkes, komt over twee weken met een tussenrapport.