In Rotterdam gaan VVD, D66, GroenLinks, PvdA, CDA en CU-SGP met elkaar in gesprek om een college te vormen. Dat hebben informateurs Pieter Duisenberg en Paul Rosenmöller bekendgemaakt.

Leefbaar Rotterdam, na de verkiezingen met elf zetels de grootste partij, doet niet mee met de besprekingen. Fractievoorzitter Joost Eerdmans heeft enorm teleurgesteld gereageerd.

De VVD laat weten dat de partij de onderhandelingen met CDA, D66, CU-SGP, PvdA en GroenLinks is gestart "om een einde te maken aan de impasse in de Rotterdamse coalitievorming". De VVD hield lange tijd vast aan deelname van Leefbaar, maar laat die partij nu vallen.

De liberalen stellen in een verklaring te hebben ingezet op een combinatie van twee linkse en twee rechtse partijen, en dat Leefbaar Rotterdam, daar "zonder meer" deel van zou moeten zijn. Dat leek echter geen meerderheidscoalitie op te leveren en "daardoor dreigde de vorming van een geheel linkse coalitie". De VVD voelde daar niet veel voor omdat daarmee de problemen van de stad niet genoeg zouden worden opgelost.

Leefbaar-fractievoorzitter Eerdmans zegt dat "vanaf dag één" de linkse partijen niet met zijn partij wilde praten. "Nu laten zij de 47.312 kiezers van Leefbaar definitief barsten." De PvdA in Rotterdam meldde via Twitter blij te zijn dat de impasse is doorbroken.

Als de zes partijen erin slagen een college te vormen, hebben zij samen 23 van de 45 zetels.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!