PVV-Europarlementariër Auke Zijlstra wordt beticht van buitensporige uitgaven aan relatiegeschenken. Hij besteedde van zijn kantoortoelage een kleine 5.000 euro aan 150 leren schrijfmappen voor relaties. 

In een rapport van accountantskantoor EY wordt de aankoop bij leverancier Premiumworld een ''buitensporige hoeveelheid gadgets" genoemd.

Zijlstra laat in een reactie weten verbijsterd te zijn. De PVV-politicus wijst erop dat hij de afgelopen acht jaar 5,5 ton aan kantoortoelagen heeft ontvangen van het parlement, waarvan hij naar eigen zeggen maar 10.000 heeft uitgegeven.

Volgens hem zijn de uitgaven uit 2016 goedgekeurd door zowel het parlement als zijn fractie Europa van Naties en Vrijheid (ENF).

Strengere regels

Die fractie nam volgens hem in 2017 strengere regels aan, waardoor de uitgaven niet meer door de beugel zouden kunnen.

''Met al mijn uitgaven volg ik al acht jaar de richtlijnen van de administratie. Ik laat pas leveren bij groen licht. Ik heb nog nooit iets besteld voordat ik er goedkeuring voor had", aldus Zijlstra.

PVV-delegatieleider Marcel de Graaff zegt de gang van zaken te betreuren. "Het accountantsrapport over 2016 gaf terecht een negatief oordeel. Het volledige bedrag wordt op het budget voor 2018 in mindering gebracht."

Dure champagne

Tegelijk haalt hij uit naar zijn fractiegenoten van het Franse Front National. Zij declareerden onder meer dure champagne, flessen wijn, manchetknopen en etentjes van meer dan 300 euro per persoon. "De PVV-delegatie walgt van deze verrijking door de Franse delegatie en neemt hier volledig afstand van."

Het totaalbedrag dat ENF, waarin onder meer ook het Vlaams Belang, het Italiaanse Lega en de Duitse AfD zitten, zou moeten terugstorten bedraagt 477.780,62 euro.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!