Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken maakt 90 miljoen euro vrij om de Omgevingswet per 1 januari 2021 te kunnen invoeren. De nieuwe wet vereenvoudigt regelgeving rond ruimtelijke ordening en leefomgeving.

De wet zou oorspronkelijk in 2018 in werking treden, maar dat werd niet gehaald. Ook 2019 bleek niet mogelijk. Daarop besloot het vorige kabinet de invoering uit te stellen tot 2021. Al was dat jaar ook niet zeker, waarschuwde toenmalig minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz.

De invoering van de wet lag voorheen bij het ministerie van Infrastructuur, maar is bij de kabinetsformatie overgeheveld naar Binnenlandse Zaken.

Het gaat om de grootste wetswijziging sinds 1848. Met het wetsvoorstel worden 26 wetten ineengeschoven. De Omgevingswet moet er voor zorgen dat er voor burgers en bedrijven minder vergunningen nodig zijn voor bijvoorbeeld verbouwingen. Ook moeten vergunningen sneller worden verleend.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!