In de grote vergaderzaal van de Tweede Kamer hangt een "nieuwe, chiquere" Nederlandse vlag. Het doek vervangt een tijdelijk exemplaar waarop nogal wat kritiek was.

"Deze nieuwe vlag past veel beter bij de grootte van de zaal en straalt zo meer grandeur en klasse uit in het Nederlandse huis van de democratie", aldus voorzitter Khadija Arib in een verklaring dinsdag.

Eind vorig jaar kreeg de grote vergaderzaal van de Tweede Kamer op initiatief van SGP en PVV een vlag. Maar volgens critici was deze driekleur te klein en leek de voet waarin de vlag stond op een kaasblokje.

De nieuwe versie is ontworpen door huisarchitect Askon Eden en het is gemaakt van stof die meestal ook gebruikt wordt voor scheepsvlaggen.

Perenhout

"Stof dus die een klassieke uitstraling heeft. De ronde voet is gemaakt van perenhout en de mast van gepareld roestvrij staal", meldt de website van de Tweede Kamer.

De kosten van het nieuwe accessoire bedragen 12.000 euro. "Deze nieuwe vlag is vanaf vandaag onlosmakelijk onderdeel van ons huis", stelt een woordvoerder. "We gaan voor kwaliteit en doen dus een duurzame investering."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!