In de nieuwe colleges die zijn gevormd na de gemeenteraadsverkiezingen heeft slechts 2 procent van de wethouders een migrantenachtergrond.

Dat blijkt uit onderzoek van dagblad Trouw. De krant keek naar collegevormingen in 335 gemeenten die op 21 maart meededen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Ruim twee derde van die gemeenten heeft inmiddels een college. 

Het percentage wethouders met een migrantenachtergrond in nieuwe colleges is lager dan na de vorige verkiezingen in 2014. Toen bleek volgens het rapport Staat van Bestuur 2016 dat 3 procent van de 1.500 wethouders een migrantenachtergrond heeft. 

Julien van Ostaaijen, bestuurskundige van de Universiteit van Tilburg, noemt de weinig democratische wijze waarop wethouders worden benoemd als een van de oorzaken van het gebrek aan diversiteit. Volgens de bestuurskundige is lidmaatschap van een partij en langdurige politieke ervaring binnen een partij belangrijk om wethouder te worden in een gemeente.

Wat volgens Jeroen van Gool van de Wethoudersvereniging ook niet helpt, is het vergrootglas waaronder lokale bestuurders liggen. Tegen de krant zegt hij dat het voor partijen lastig is om kandidaten te vinden. 

Definitie

Het ministerie van Binnenlandse Zaken hanteert voor de definitie 'migrantenachtergrond' dat minimaal één ouder in het buitenland is geboren. Verder wordt er onderscheid gemaakt tussen personen met een westerse achtergrond (herkomstland uit Europa, Noord-Amerika en Oceanië) en een niet-westerse achtergrond (herkomstland uit Afrika, Latijns-Amerika en Azië).

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat 23 procent van de Nederlanders een migrantenachtergrond heeft. 10 procent daarvan is westers. 13 procent heeft een niet-westerse achtergrond.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!