Leden van de Tweede Kamer moeten zich niet bemoeien met het sponsorcontract dat Rwanda heeft gesloten met de Engelse voetbalclub Arsenal. Dat zegt de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken van Rwanda, Olivier Nduhungirehe.

"Beste Kamerleden van Nederland. Met deze deal hebben jullie niets te maken", zegt staatssecretaris Nduhungirehe op Twitter. "Rwanda gebruikt de inkomsten uit nationale parken om het toerisme te promoten. Op de dag dat Ajax en Feyenoord wereldwijd net zo populair zijn als Arsenal kunnen we praten over zaken."

De staatssecretaris zegt in een andere tweet dat dit de reden is dat Rwanda zo snel mogelijk van buitenlandse hulp af moet komen. "De arrogantie en het paternalisme die aan ontwikkelingshulp verbonden zijn is ondraaglijk."

Arsenal speelt volgend seizoen met de tekst 'Visit Rwanda' op de mouwen van het shirt. De sponsordeal is afgesloten om toerisme naar het Afrikaanse land te promoten. Met de deal zou zeker 30 miljoen euro zijn gemoeid.

VVD, D66, CDA en ChristenUnie hebben Kamervragen gesteld aan minister Sigrid Kaag (ontwikkelingssamenwerking) over de sponsordeal. De partijen zijn verontwaardigd dat een land waar Nederland financële steun aan verleent voor miljoenen shirtsponsor kan worden van een grote Engelse voetbalclub.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!