In tegenstelling tot wat minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) dinsdag in het tv-programma Pauw stelde, doet het kabinet toch geen onderzoek naar het terughalen van kinderen van Nederlandse Syriëgangers die momenteel vastzitten in Syrische kampen.

"De kinderen moeten daar weg. Ze moeten daar niet in een kamp zitten", zei Grapperhaus dinsdag nog. Maar premier Mark Rutte zei woensdag dat het kabinetsbeleid ongewijzigd blijft. Dat wil zeggen dat Nederland geen IS-kinderen actief zal terughalen.

Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) weerspreekt de minister. "Het kabinet heeft geen actief terughaalbeleid van volwassen uitreizigers naar IS gebied en hun minderjarige kinderen die in dat gebied verblijven", zegt de NCTV woensdag tegenover NRC Handelsblad.

Een woordvoerder van het kabinet stelt nu dat de uitspraken van Grapperhaus betrekking hadden op een specifieke zaak. 

Nederlandse vrouw

De rechtbank in Rotterdam oordeelde vorige maand dat een Nederlandse vrouw die in een kamp in Noord-Syrië zit, en die haar rechtszaak hier wil bijwonen, moet worden uitgeleverd. Het is belangrijk dat alles wordt gedaan om haar in Nederland te krijgen, vindt de rechtbank.

Naar die specifieke zaak doet de NCTV nu onderzoek, aldus de woordvoerder. ''We onderzoeken hoe we die uitspraak kunnen uitvoeren." Over de inhoud van het onderzoek, of hoelang het gaat duren, kon ze niets zeggen.

Eerder heeft de Kinderombudsman er al voor gepleit om deze kinderen weg te halen. Ook D66 en ChristenUnie willen dit, maar VVD en CDA voelden er niets voor. Premier Mark Rutte zei in april nog dat de Nederlandse regering de kinderen niet zou terughalen omdat het sturen van Nederlanders naar het oorlogsgebied waar de Syriëgangers vastztitten een een te groot risico zou zijn.

Tweede Kamer

De oppositie in de Tweede Kamer is niet te spreken over het optreden van de CDA-minister. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken neemt het Grapperhaus kwalijk "over de rug van kwetsbare kinderen" te "zwabberen". Volgens SP'er Ronald van Raak heeft de minister bij Pauw "zitten kletsen".

Het verzoek van de PVV om een debat te houden over de uitspraken van Grapperhaus en het kabinetsbeleid met betrekking tot de IS-kinderen, kreeg geen steun van de VVD, CDA en D66.