Zeven van de acht leden van het hoofdbestuur van 50PLUS zijn maandagavond opgestapt. Secretaris Hylke ten Cate blijft vooralsnog als enige bestuurslid over.

De bestuurscrisis begon toen Marianne Fennema rond 20.00 uur in felle bewoordingen liet weten het niet eens te zijn met de bestuursstijl en werkwijze van het bestuur onder leiding van voorzitter Jan Zoetelief, zegt een woordvoerder van het bestuur. Na haar mail volgden de andere bestuursleden met hun ontslagbrieven.

Voorzitter Jan Zoetelief voelde zich genoodzaakt om eveneens zijn taken neer te leggen, vanwege het terugtreden van de andere leden "zo vlak voor de Algemene Vergadering". Op 26 mei moet op die vergadering een nieuw bestuur gekozen worden.

"We hebben al enige tijd geleden gemerkt dat het niet goed boterde tussen twee groepen in het bestuur'', zegt politiek leider Henk Krol op NPO Radio 1. Hij wijst op de ''verschillen'' tussen het dagelijks bestuur en de rest van het hoofdbestuur. ''Maar we hadden echt gehoopt dat dit over twee weken met de leden bediscussieerd zou worden en niet in de media. Gelukkig is het nog maar twee weken.''

Ledenaantal

De fracties van 50PLUS in de Eerste en Tweede Kamer keerden zich in april ook al tegen Zoetelief. Volgens politiek leider Henk Krol is het hem te verwijten dat het ledenaantal van de partij daalt. De fracties schaarden zich daarom bij de komende bestuursverkiezing achter voormalig VVD'er Geert Dales als voorzitter.

''Als je als voorzitter je bestuur niet op één lijn kunt krijgen, als je de helft van het bestuur niet kunt overtuigen, dan doe je iets fout'', vindt Krol. ''Dat is heel vervelend, want dan is zo'n bestuur toch een beetje lamgelegd.''

Volgens de 50PLUS-woordvoerder blijft Jan Zoetelief op 26 mei verkiesbaar.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!