De Nederlandse marine krijgt de komende jaren een aantal nieuwe schepen. Dat heeft staatssecretaris van Defensie Barbara Visser donderdag aan de Tweede Kamer laten weten.

De marine krijgt een nieuw bevoorradingsschip. Op dit moment heeft de marine een zo'n schip, maar dat worden er dus twee. Dat moet volgens het ministerie van Defensie "de effectiviteit van marineschepen vergroten, waardoor ze zo minder vaak het operatiegebied moeten verlaten voor een havenbezoek".

Het schip moet in 2023 klaar zijn.

De marine krijgt ook twee nieuwe zogeheten M-fregatten en zes mijnenbestrijdingsvaartuigen. Die schepen gaat de Nederlandse marine samen met de Belgische marine ontwikkelen. Volgens Defensie zijn de systemen dusdanig verouderd en zijn ze minder "opgewassen tegen huidige en toekomstige dreigingen", dat dat zorgt voor hoge onderhoudskosten.

Defensie verwacht dat het eerste nieuwe fregat in 2025 in gebruik kan worden genomen.

Mijnenbestrijding

De mijnenbestrijdingsvaartuigen van de Alkmaar-klasse komen uit de jaren tachtig en zijn aan het einde van hun levensduur. "Ze zijn steeds minder in staat om moderne zeemijnen op te sporen", aldus Defensie.

Defensie neemt de mijnenbestrijders tussen 2025 en 2030 in gebruik.

In de periode van 2018 tot 2033 wordt 12,7 miljard euro extra geïnvesteerd in Defensie. In totaal wordt er in die periode 43 miljard euro aan Defensie uitgegeven.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!