Het kabinet is bij monde van minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) niet van plan om eigenhandig de lijsten over de financiering van islamitische organisaties in Nederland uit de Golfstaten openbaar te maken voor de Tweede Kamer.

"Dat is onverstandig. Het leidt ertoe dat de informatiestroom opdroogt", reageert Blok dinsdag in de Kamer op vragen van D66.

De Kamer vraagt al jaren om inzichten op welke wijze en door wie moskeeën worden gefinancierd.

Maar volgens de bewindsman krijgt het kabinet vrijwillig de informatie van de Golfstaten over de geldstromen naar Nederland. Zodra die informatie hier op straat komt te liggen, krijg je "niets of nauwelijks iets" meer.

Bovendien zijn er meerdere brieven over het onderwerp naar de Kamer gestuurd en is het parlement vertrouwelijk geïnformeerd, zei Blok. Dat betekent dat Kamerleden de gedeelde informatie niet publiekelijk mogen gebruiken.

Ondanks deze waarschuwing wil de volledige Kamer hierover toch in debat met Blok.

Onthulling

Maandag onthulden NRC en Nieuwsuur dat meer dan dertig islamitische organisaties in Nederland geld hebben gevraagd of ontvangen uit Koeweit en Saudi-Arabië. De overheid heeft informatie over deze geldstromen jarenlang geheim gehouden.

De geldstromen zouden miljoenen euro's uit de twee Golfstaten bevatten. Een van de lijsten bevat concrete betalingen aan Nederlandse moskeeën. Volgens NRC en Nieuwsuur heeft bijna 10 procent van alle Nederlandse moskeeën in Golfstaten om geld gevraagd of wordt daadwerkelijk geld uit die landen ontvangen.

De media baseren hun informatie op drie geheime lijsten van het ministerie van Buitenlandse Zaken, waarop geldstromen vanuit Saudi-Arabië en Koeweit naar islamitische organisaties in Nederland staan.

Gevaarlijk

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma vindt dat op deze manier "gevaarlijke invloed" wordt gekocht door Koeweit en Saudi-Arabië. Die invloed staat volgens Sjoerdsma haaks op de waarden die Nederland kent, zoals vrijheid, democratie en gelijkheid tussen man en vrouw.

Ook de VVD, SP, ChristenUnie en SGP staan erop dat de Kamer wordt geïnformeerd over de geldstromen uit deze landen.

Blok wijst erop dat zijn collega-ministers werken aan een voorstel over transparantie van geldstromen naar maatschappelijke en religieuze organisaties en de beperking van geldstromen vanuit zogenoemd onvrije landen.

In het regeerakkoord is afgesproken dat het kopen van "onwenselijke invloed" moet worden voorkomen en dat geldstromen transparanter moet worden gemaakt.

Gesprekken

Uit een recente brief aan de Tweede Kamer van ministers Wouter Koolmees (Integratie) en Sander Dekker (Rechtsbescherming) blijkt dat de Nederlandse overheid op hoog niveau gesprekken voert met Saoedi-Arabië, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar om de transparantie rond geldstromen te vergroten en ongewenste financiering tegen te gaan.

Die gesprekken lopen echter spaak omdat die landen in ruil daarvoor hetzelfde van de Nederlandse overheid vragen. Het kabinet denkt dat het juridisch gezien niet mogelijk is om transacties vanuit Nederland naar het buitenland, bedoeld om organisaties aldaar te ondersteunen, bij de desbetreffende overheid te melden.

Wel heeft het kabinet de toezegging van Saoedi-Arabië, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar dat er vanuit die landen geen organisaties in Nederland worden gesteund met politieke doeleinden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!