Het kabinet steekt 50 miljoen euro in het veiliger maken van gevaarlijke N-wegen buiten de bebouwde kom. Hiermee moet het aantal dodelijke verkeersongelukken op deze wegen worden teruggebracht.

Ongeveer een derde van de dodelijke ongelukken op de N-wegen komt voort uit een botsing met een obstakel, zoals een boom. Door bomen te verwijderen of vangrails neer te zetten kan veel leed worden voorkomen, is de achterliggende gedachte.

De meerderheid van de dodelijke ongevallen vindt plaats op regionale en lokale wegen, waar ook N-wegen onder vallen. Op deze wegen mag doorgaans niet harder dan 80 kilometer per uur worden gereden.

Van de 50 miljoen euro gaat de helft naar de aanpak van N-wegen waar het Rijk zelf verantwoordelijk voor is, blijkt uit een brief van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer.

De andere helft gaat naar de provincies. Zij kunnen een aanvraag doen waarbij ze dan zelf 75 procent moeten bijleggen. Rijkswaterstaat werkt ook aan bermmaatregelen op autosnelwegen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!