Eric Wiebes, minister van Economische Zaken, heeft wel degelijk documenten onder ogen gehad over het afschaffen van de dividendbelasting. Afgelopen vrijdag liet de bewindsman nog in het midden of hij stukken over de omstreden maatregel heeft gezien. 

In het kort:

  • Minister Wiebes kreeg toch minstens twee memo's over afschaffen dividendbelastig onder ogen.
  • Eerder zei Wiebes dat hij ze niet kende.
  • Ook premier Rutte zei memo's niet te herinneren.
  • Oppositie heeft meermaals naar memo's gevraagd.

Wiebes onderhandelde namens de VVD tijdens de formatie mee over de belastingen, maar zei vrijdag dat hij tijdens die gesprekken geen formatiestukken van ambtenaren over de dividendbelasting voorbij zag komen. "Ik heb daar geen onderhandelingen over gevoerd", aldus de bewindsman.

Maar zoals nu blijkt heeft Wiebes wel meerdere documenten onder ogen gehad in zijn hoedanigheid als staatssecretaris van Financiën, zijn functie in het vorige kabinet. De formatie was toen al in volle gang.

Dat blijkt uit de uitleg van het ministerie waarom het de door de oppositie, journalisten en onderzoekers opgevraagde documenten niet openbaar maakt. De Telegraaf merkte dat maandag als eerste op.

De huidige ministers Wouter Koolmees (D66) en Carola Schouten (ChristenUnie) gaven vrijdag toe dat zij tijdens de formatie ambtelijke stukken over de dividendbelasting hebben gekregen en gelezen, maar die zouden zij niet met hun partijleiders hebben gedeeld. Wiebes blijft erbij dat hij díe stukken ook niet heeft gezien.

Opheldering

De oppositie eist opheldering. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer spreekt van ''een rookgordijn'' dat wordt opgetrokken en ministers die elkaar tegenspreken. Volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver wordt het ''steeds mysterieuzer''. ''Rutte moet nu de leiding nemen. Stop met het achterhouden van informatie.''

Wiebes stelt dat het ''niet onlogisch is'' dat zijn ambtenaren hem memo's over de dividendbelasting voorlegden, ''aangezien over dit onderwerp maatschappelijk al langere tijd gesproken werd''. Een staatssecretaris van Financiën wordt nu eenmaal ''voortdurend geïnformeerd over actuele zaken op belastinggebied''.

Rutte

Vorige week onthulde dagblad Trouw dat er documenten zijn opgesteld over het afschaffen van de dividendbelasting, iets dat premier Mark Rutte altijd heeft ontkend. Maar de inhoud van die stukken wil het kabinet niet openbaar maken.

Deze week wordt er waarschijnlijk over gedebatteerd. De oppositie vroeg al meerdere keren tevergeefs zeer specifiek naar de documenten. De partijen zetten vraagtekens bij het nut en noodzaak van deze maatregel die op termijn de schatkist 1,4 miljard euro kost.

Rutte heeft altijd gezegd dat hij zich niets kan herinneren over de aanwezigheid van deze documenten tijdens de kabinetsformatie. Bovendien vindt hij niet dat alle stukken van de formatie openbaar gemaakt moeten worden. In sommige gevallen gaat het ook om persoonlijke beleidsnotities van ambtenaren, die worden nooit gepubliceerd, aldus de premier.

Begrip

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff ''kan er begrip voor hebben'' dat meerdere ministers voor premier Mark Rutte het bestaan van documenten over de dividendbelasting verzwegen. Dijkhoff wijst erop dat de ministers die ambtelijke memo's lazen toen ze nog geen minister waren, en ''dat valt onder andere regels''.

De onthulling dat ministers wél wisten van de memo's geeft ''een rommelig beeld, dat geef ik meteen toe'', zegt Dijkhoff. Maar dat ''betekent niet meteen dat het ook fout zit''. De eerste man van de VVD in de Kamer schort zijn eindoordeel over de kwestie nog even op en wijst erop dat hij er niet bij was. ''Ze mogen het zelf uitleggen.''

D66-leider Alexander Pechtold ''neemt aan dat er van de week een debat is'' waarin het kabinet die uitleg kan verschaffen. Ook Dijkhoff ''kan zich voorstellen'' dat het kabinet de Kamer tekst en uitleg komt geven, mits dat ook echt duidelijkheid zou scheppen.