Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) wil dat de teugels strakker worden aangetrokken op het gebied van onderwijs over verscheidenheid in seksuele voorkeur. De minister wil dat mbo-studenten leren dat een respectvolle omgang met seksuele diversiteit positief is. Dat zou nu soms onvoldoende geborgd zijn. 

Mbo's zijn nu verplicht hun studenten voor te lichten over homoseksualiteit en andere seksuele verscheidenheid. Daarbij wordt gesteld dat het een onderwerp is waarover je van mening kunt verschillen.

Juist dat is Tweede Kamerleden Kirsten van den Hul (PvdA) en Jasper van Dijk (SP) en ook Van Engelshoven te neutraal. De minister gaat de voorschriften daarom aanpassen, zodat doorklinkt dat respect voor andere seksuele voorkeuren ''een basiswaarde in onze samenleving'' is.

Van Engelshoven heeft niet de indruk dat mbo's de ruimte in de regels nu aangrijpen om minder positief les te geven over seksuele diversiteit. Maar ze wil ''misverstanden voorkomen''.

COC

Belangenorganisatie COC noemt de wijziging ''een overwinning voor LHBTI-studenten in het mbo''. Juist op mbo-scholen worden jongeren die homo, bi of transgender zijn vaak gepest, zegt de organisatie.

Voorzitter Tanja Ineke noemt het daarom ''geweldig dat het mbo straks echt aan de slag moet'' met het bevorderen van de acceptatie van deze jongeren.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!