De werkgelegenheid zal niet stijgen door loondispensatie in plaats van loonkostensubsidie toe te passen om arbeidsgehandicapten aan het werk te helpen.

Dat is de conclusie van het Centraal Planbureau (CPB) na onderzoek daarnaar. 

Volgens het CPB is het effect op de werkgelegenheid "gering", maar zorgt loondispensatie er wel voor dat werkgevers minder hoeven bij te dragen aan het salaris van arbeidsgehandicapten. Dat komt omdat ze niet meer het verschil tussen het minimumloon en het cao-loon hoeven te betalen.

Op dit moment is het zo dat werkgevers die arbeidsgehandicapten in dienst nemen subsidie krijgen van de gemeente. De arbeidsgehandicapte werknemer krijgt dan hetzelfde loon uitgekeerd als zijn of haar gezonde collega's. 

Het voorstel van het kabinet is om loondispensatie toe te passen. Dat betekent dat bedrijven alleen nog maar de tijd hoeven te betalen die de werknemer heeft gewerkt. De gemeente vult het salaris van de werknemer met een uitkering aan, zodat die het minimumloon verdient.

Voor arbeidsbeperkten die niet fulltime werken is dit gunstig, want door meer uren te werken verdienen ze ook meer.

Arbeidsgehandicapten die thuis wonende meerjarige kinderen of een werkende partner hebben, zullen volgens het CPB ook geen voordeel hebben bij loondispensatie. Doordat de uitkering onder de participatiewet valt krijgen ze geen uitkering.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!