Nederland heeft moeite gehad met het steunen van de NAVO-verklaring over de aanval van Syrië, waarin de lidstaten de volledige steun hebben gegeven. Volgens minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) komt dit door het ontbreken van eigen informatie over de aanval. 

Wegens NAVO-solidariteit is Nederland wel akkoord gegaan, met de kanttekening dat het kabinet "zelf wel bij begrip blijft". Dit schrijft Blok in een brief aan de Tweede Kamer, zo is te lezen op 1848.nl.

Nederland sprak eerder geen steun uit voor de westerse vergeldingsactie tegen Syrië, want Den Haag beschikt niet over voldoende eigen informatie dat het Syrische regime achter een gifgasaanval op het rebellenbolwerk Douma zat. De vergeldingsaanval werd uitgevoerd door de VS, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. 

''Wat in de Nederlandse politieke geschiedenis heel belangrijk is, is dat je steun uitspreekt op het moment dat je ook eigen informatie hebt'', zei Blok in het programma WNL op Zondag.

Chemische wapens

Hij noemde het zeer plausibel dat het regime van president Assad chemische wapens heeft ingezet. Assad heeft dat ook in het verleden gedaan, benadrukte de bewindsman. ''Vandaar dat we nu ook begrip hebben voor deze actie.'' De aanval is ook heel precies gericht geweest op de ''productiecapactiteit'' van chemische wapens, aldus Blok verder.

Hij wijst erop dat in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is aangedrongen op een ''compleet'' onderzoek, ook om vast te stellen wie er achter de gifgasaanval zat. Maar zo'n onderzoek is door Rusland, de verdediger van het Assad-regime, geblokkeerd. Daardoor is het niet mogelijk erachter te komen of het ''alweer Assad'' was.

Dit is waarom VS, VK en Frankrijk Syrië hebben aangevallen
148
Dit is waarom VS, VK en Frankrijk Syrië hebben aangevallen

Onderzoek

Blok bestempelde de situatie als een gesloten knoop: ''Je mag de vraag niet stellen, dus je zult het antwoord niet krijgen.'' De huidige missie van de organisatie tegen chemische wapens door de Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens (OPCW) onderzoekt alleen de inzet van gifgas. 

Zo wordt er volgens Blok een ''rookgordijn'' opgeworpen. Want zonder antwoord op de vraag wie de schuldige is, kun je blijven zeggen dat je niet kunt reageren. Hij noemde de houding van de Syrische bondgenoot Rusland heel cynisch.

Bombardementen

De bombardementen van het westen, die in de nacht van vrijdag op zaterdag op drie doelen in Syrië werd uitgevoerd, waren gericht op productielocaties van chemische wapens. 

De landen hebben 105 raketten afgevuurd die succesvol hun doelen hebben geraakt. Het programma voor het maken van chemische wapens zou volgens het Pentagon nu "kreupel" zijn, omdat Syrië veel materieel is verloren.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!