Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) legt de digitalisering van de rechtspraak tot nader order stil vanwege "zeer ernstige problemen". Hij wil eerst zeker weten de ontwikkeling niet weer uitdraait op een peperdure mislukking.

Dekker is "zeer geschrokken" van de problemen die bij de overgang van de rechtbanken naar digitaal werken zijn ontstaan. Het project duurt al jaren en de kosten zijn van enkele miljoenen opgelopen tot 220 miljoen euro.

De rechtbanken concludeerden onlangs dat de digitaliseringsoperatie helemaal opnieuw moet, maar dan in bescheidener vorm. Daar steekt de minister een stokje voor, want hij ziet "nog aanzienlijke risico’s" en is "niet overtuigd'' door de reactie van de rechtbanken.

Hij wil eerst met hen gaan praten om te verzekeren dat "alle neuzen dezelfde kant op" staan, de "juiste mensen op de juiste plek" zitten en duidelijk is wie het project leidt en wie welke taak uitvoert.

Communicatie

Dekker is wel blij met de bescheidener opzet die de rechtbanken nu hebben voorgesteld. Ze willen dat de communicatie tussen burgers, advocaten en de rechterlijke macht voortaan digitaal verloopt, maar streven niet langer naar complete automatisering van de werkwijze binnen de rechtspraak.

De komende maanden moet in kaart worden gebracht aan welke basisvoorwaarden moet worden voldaan om dit tot een succes te maken. Voorlopig verandert er voor burgers dus niets.

De onderzoekers die het fiasco tegen het licht hebben gehouden, raadden de minister aan om "een actievere rol te nemen". De minister neemt dat advies ter harte en gaat zich meer met het project bemoeien. Helemaal afzien van digitalisering is volgens Dekker ook geen optie, omdat die nu eenmaal "onontkoombaar" is.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!