Johan Remkes stopt als commissaris van de Koning in Noord-Holland. De VVD'er zegt in een verklaring dat hij ''meer tijd wil nemen voor zijn privéleven.''

Door nu te stoppen kan er voldoende tijd worden genomen voor zijn opvolging, redeneert Remkes. Zijn opvolger kan dan ook ingewerkt raken voor de verkiezingen van de Provinciale Staten, die volgend jaar op 20 maart worden gehouden.

Remkes leidt momenteel in opdracht van de Tweede Kamer ook een staatscommissie die onderzoek doet naar het Nederlandse parlementaire stelsel. Eind dit jaar brengt de commissie haar advies uit.

Remkes' tweede termijn als commissaris duurde nog tot 2022. Hij was vanaf 1 juli 2010 commissaris van de Koning.

De geboren Groninger maakte in 1978 zijn politieke debuut, als lid van de Groningse Provinciale Staten. Na onder meer een termijn in de gemeenteraad van de gelijknamige provinciehoofdstad, belandde Remkes in 1993 in de Tweede Kamer.

Na vijf jaar trad hij toe tot het kabinet, als staatssecretaris van het toenmalige ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. In het eerste kabinet-Balkenende werd hij minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier.

Door de jaren heen wisselde hij functies in het kabinet en het Kamerlidmaatschap af, tot 2010, toen hij commissaris van de Koning werd. Twee jaar geleden begon hij aan zijn tweede termijn van zes jaar, maar die zal hij dus niet afmaken.