Kinderombudsman Margrite Kalverboer roept nieuwe raadsleden van gemeenten op om kinderen en jongeren te betrekken bij de plannen en de uitvoering van hun beleid.

Daarbij zouden kinderen een vast aanspreekpunt moeten krijgen voor al hun hulpvragen.

De problemen waar veel kinderen mee kampen worden volgens haar nu vaak "geïsoleerd" aangepakt. "Dit terwijl deze kinderen en jongeren vaak te maken hebben met een stapeling van problemen", stelt de Kinderombudsman.

"Zo krijgen kinderen die in armoede leven vaker jeugdhulp dan andere kinderen. En kinderen die met jeugdhulp te maken hebben, kunnen dezelfde kinderen zijn die onder kindermishandeling lijden", aldus Kalverboer.

Takenpakket

Gemeenten hebben de afgelopen jaren steeds meer taken en verantwoordelijkheden gekregen op het gebied van jeugdzorg. "Heb oog voor kinderen en jongeren en betrek hen bij jullie werk", luidt de boodschap van de Kinderombudsman.

Haar oproep wordt gesteund door tien jongerenorganisaties, waaronder JeugdWelzijnsBeraad, Jongerentaskforce Augeo en JOB.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!