Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) gaat geen extra geld vrijmaken om de Amsterdamse politie te ondersteunen in de aanpak van de golf van liquidaties en vergismoorden waar de hoofdstad de afgelopen jaren mee te maken heeft.

Dat zei hij woensdagavond tijdens een Kamerdebat naar aanleiding van de brute moord op de broer van kroongetuige Nabil B..

Volgens de minister is extra geld om onder meer het tekort aan politieagenten en rechercheurs op te vangen niet de oplossing. Hij wees de Kamer erop dat er jaarlijks 267 miljoen extra naar de politie gaat, een bedrag dat is bestemd voor de hele politieorganisatie.

Op dezelfde avond heeft de Amsterdamse waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen in de gemeenteraad gezegd dat de hoofdstad juist een capaciteitstekort bij de politie heeft, zo meldt stadszender AT5

Tekort

In februari zei de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg dat de Amsterdamse politie niet toekomt aan het opsporen van grote drugsbazen.

De Nederlandse Politiebond stelde dat er tweeduizend extra rechercheurs nodig zijn. In het rapport Noodkreet Recherche! wordt beschreven dat Nederland, vanwege capaciteitstekort bij de politie, kenmerken vertoont van een narcostaat: "Een staat waarin de rechtsstaat wordt ondermijnd door de rijke machthebbers in een parallelle (drugs)economie." 

Onvoldoende

Grapperhaus heeft eerder gezegd dat de investeringen zullen resulteren in 480 extra agenten, waarvan nog bepaald moet worden hoeveel daarvan naar Amsterdam gaan.

Onder meer de PVV, SP en PvdA denken niet dat het genoeg is. De opgave waar de politie en recherche voor staan is te groot. Niet alleen Amsterdam worstelt met de aanpak van drugsgerelateerde criminaliteit, ook Noord-Brabant en Limburg. 

"Doorrechercheren is door capaciteitsgebrek niet mogelijk", aldus PVV'er Lilian Helder. Dat ziet ook SP-Kamerlid Michiel van Nispen. "De beloofde investeringen schieten tekort. Er zijn onvoldoende rechercheurs", aldus de SP’er.

Volgens Grapperhaus is de 276 miljoen euro extra een "aanzienlijke uitbreiding" waar hij eerst mee aan de slag wil. Of het daarbij zal blijven, is de vraag. Sybrand Buma, leider van coalitiepartij CDA, zei in de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen dat er extra geld naar de politie moet. Wat Buma betreft moet dat bij de voorjaarsnota geregeld worden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!