Een meerderheid van de Tweede Kamer lijkt zich te scharen achter de initiatiefwet van D66-kamerlid Kees Verhoeven om het verbod op majesteitsschennis af te schaffen. Dat bleek woensdag tijdens de hervatting van de wetsbehandeling in de Kamer.

In ieder geval de SP en GroenLinks zullen het voorstel steunen. VVD, PVV en PvdA hebben nog een aantal vragen, maar steunen het voornemen om de belediging van de koning niet langer zwaarder te bestraffen.

De PVV heeft in het debat voorgesteld dat ook rechters geen extra bescherming meer horen te krijgen, maar zal naar verwachting onvoldoende steun voor dat amendement krijgen. Verhoeven denkt niet dat de PVV de steun voor het wetsvoorstel hier van zal laten afhangen.

Sleutelen

De VVD en PvdA willen dat Verhoeven de straf op het beledigen van het openbaar gezag, zoals de Nationale Politie, verhoogt.

Maar dat lijkt Verhoeven niet van plan. De D66'er zei na afloop van het debat dat heeft zijn voorstel al aangepast naar de wensen van een deel van de Kamer. Die vroeg hem in februari nog eens goed te kijken naar de positie die de koning in het strafrecht krijgt. VVD en PvdA vroegen Verhoeven toen om de koning iets meer bescherming tegen belediging te bieden dan gewone burgers. 

Verhoeven zegt aan die wensen tegemoet gekomen te zijn door de koning niet gelijk te stellen met gewone burgers, maar in dezelfde categorie te laten vallen als bepaalde ambtenaren, zoals politieagenten, militairen, rechters en hulpverleners. Op het beledigen van deze groep staat een iets zwaardere straf een straf van 4 maanden cel. Ook hoeft de koning in het voorstel niet zelf aangifte te doen.

Nu is het zo dat het beledigen van de koning je een celstraf van vijf jaar kan kosten, terwijl het beledigen van een ‘normale’ burger je slechts drie maanden cel kan opleveren.

Bevriend staatshoofd

Een ander onderdeel van de initiatiefwet regelt de afschaffing van het verbod op het beledigen van een bevriend staatshoofd. Daar kan nu al van gesteld worden dat daar een meerderheid voor is.

Minister van Justitie Ferd Grapperhaus liet weten dat het kabinet geen bezwaren heeft tegen het afschaffen van de majesteitsschennis en het afschaffen van het verbod op beledigen van een bevriend staatshoofd.

De Tweede Kamer stemt dinsdag over het wetsvoorstel.