Nederland stelt 16,8 miljoen euro beschikbaar voor humanitaire hulp aan Jemen. Dat heeft minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) op een donorconferentie in Genève bekendgemaakt.

Op de conferentie, georganiseerd door de Verenigde Naties en de Zweedse en Zwitserse regeringen, wordt geprobeerd 2,96 miljard dollar (2,4 miljard euro) bijeen te krijgen. Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten zegden al in totaal 1 miljard dollar toe.

EU-commissaris Christos Stylianides (humanitaire hulp) stelt 107,5 miljoen euro beschikbaar voor de 22,2 miljoen mensen die het ergst te lijden hebben van de aanhoudende burgeroorlog sinds 2015. De economie in Jemen is ingestort en de commerciële import van voedsel, geneesmiddelen en brandstof ligt nagenoeg stil.

''Ziekenhuizen en scholen gebombardeerd. Kinderen ingezet als soldaten. Hongerdood'', beschrijft Kaag de situatie.

Oproep

VN-topman António Guterres roept de strijdende partijen in Jemen dinsdag opnieuw op om een einde te maken aan het conflict in het land. Om dit te bereiken is dialoog noodzakelijk, aldus de secretaris-generaal in Genéve. Ook roept hij op om alle havens open te houden voor humanitaire hulp.

De Jemenitische minister van Buitenlandse Zaken zegt dinsdag achter nieuwe onderhandelingen te staan. Ook laat hij weten dat de regering haar best doet om zoveel mogelijk havens en vliegvelden open te stellen voor de levering van humanitaire hulp.

Oorlog

In Jemen strijden Houthi-rebellen, die gesteund worden Iran, tegen de internationaal erkende regering. De laatstgenoemde partij krijg steun van een internationale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië. Ook de Verenigde Staten staan achter deze coalitie.

Door de oorlog kampt het land met een groot voedseltekort, waardoor miljoenen mensen honger lijden. In de afgelopen jaren zijn meer dan tienduizend mensen omgekomen door oorlogsgeweld. Ook zijn ruim twee miljoen mensen gevlucht.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!