Het kabinet wil asielzoekers terug gaan sturen naar het land in de Europese Unie waar ze voor Nederland waren. 

Dat zegt staatssecretaris van Asiel en Migratie Mark Harbers in de Volkskrant. Hij wil dit in de hele EU invoeren om doorreizen onaantrekkelijk te maken voor asielzoekers.

Op deze manier kunnen mensen alleen nog een verblijfsvergunning in Nederland aanvragen als ze via een haven of vliegveld Nederland zijn binnengekomen. De asielzoekers worden op deze manier zoveel mogelijk opgevangen in de landen waar ze het eerst aankomen.

Volgens Harbers is dit een maatregel om ervoor te zorgen dat ook de Oost-Europese landen, zoals Polen en Hongarije, vluchtelingen op gaan nemen. De landen die hier het meest door getroffen worden zijn echter Griekenland en Italië, omdat daar de meeste vluchtelingen aankomen. 

Uiteindelijk wil de EU dat vluchtelingen zoveel mogelijk in de eigen regio worden opgevangen. Daarom is er een deal gemaakt met Turkije. De EU betaalt Turkije geld om vluchtelingen uit het Midden-Oosten op te vangen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!