Het kabinet stelt het besluit over nieuwe vuurwerkmaatregelen voor tijdens de jaarwisseling uit. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer.

Dat meldt RTL Nieuws woensdag op basis van de brief. Daarin staat dat "de voorbereiding van de besluitvorming over de landelijke aanpak jaarwisselingsproblematiek meer tijd vergt dan verwacht".

Het kabinet zou het besluit in eerste instantie uiterlijk begin april nemen. Dat wordt nu eind mei, aldus Grapperhaus. Volgens RTL Nieuws komt dit doordat de coalitiepartijen het oneens zijn over de maatregelen en welke vuurpijlen en knalvuurwerk daaronder moeten vallen.

Grapperhaus en staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) werkten onder meer aan een verbod op rotjes en soortgelijk "werpbaar knalvuurwerk". Toen dat uitlekte, keerde de VVD zich daar fel tegen.

Van de regeringspartijen is alleen de ChristenUnie uitgesproken voorstander van zo'n verbod. Coalitiepartners CDA en D66 houden zich nog op de vlakte. 

Weerstand

De beide betrokken ministeries hadden hun plannen al eens voorgelegd aan de regeringspartijen, zeggen ingewijden. Toen zouden ze nog niet zoveel weerstand hebben ondervonden. Maar de voorstellen waren nog lang niet rijp, werpen anderen met kennis van zaken tegen.

Andere maatregelen waarop het kabinet broedt, lijken beter te worden ontvangen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de verplichting voor vuurwerkverkopers veiligheidsbrillen en veilige lanceerbuizen voor vuurpijlen te leveren.

Rapport

Het besluit geldt als een reactie op een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid waarin wordt gepleit voor een radicale aanpassing van de viering van de jaarwisseling. Een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen zou noodzakelijk zijn. 

Volgens de raad is de tijd gekomen om "het voortdurende patroon van veel letsel en ordeverstoringen” te doorbreken. Door het afsteken van vuurwerk komt gemiddeld één persoon per jaar om het leven. Ook vallen er honderden gewonden. 

Feiten en cijfers over vuurwerkslachtoffers
60
Feiten en cijfers over vuurwerkslachtoffers

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!