Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie overweegt nog dit jaar een verbod op rotjes in te voeren. Het voorstel volgt op een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid waarin wordt gepleit voor een radicale aanpassing van de viering van de jaarwisseling.

Het kabinet gaat donderdag praten over het voorstel, melden RTL Nieuws en NOS Journaal.

De coalitiepartijen zouden het echter nog niet eens zijn over het voorstel. Een lastig vraagstuk zou ook nog zijn hoe dit verbod door de politie te handhaven is.

De Onderzoeksraad publiceerde in december een uitgebreide rapportage waarin werd gepleit voor het verbieden van vuurpijlen en knalvuurwerk. Volgens de raad is de tijd gekomen om "het voortdurende patroon van veel letsel en ordeverstoringen” te doorbreken.

Roekeloos gedrag

De raad signaleert dat ieder jaar veel mensen gewond raken door vuurpijlen. Die worden uit de hand afgeschoten, op omstanders gericht of vanuit wankele flessen afgestoken. Over knalvuurwerk stelt de OVV dat het grote overlast veroorzaakt en "uitnodigt tot roekeloos gedrag".

De OVV pleit niet voor een totaalverbod op consumentenvuurwerk. Een groot deel van het siervuurwerk, zoals fonteinen en ander vuurwerk dat weinig kwaad kan, mag wat de onderzoekers betreft gewoon beschikbaar blijven.

Onder meer de politie en de grote artsenverenigingen steunen het pleidooi van de OVV. De korpsleiding van de Nationale Politie stelt de agenten niet meer te kunnen beschermen tegen het steeds explosiever wordende vuurwerk.

Feiten en cijfers over vuurwerkslachtoffers
60
Feiten en cijfers over vuurwerkslachtoffers

Honderden gewonden

Door het afsteken van vuurwerk komt gemiddeld één persoon per jaar om het leven. Ook vallen er honderden gewonden. 

Regeringspartij VVD erkent dat de risico’s tijdens de jaarwisseling hoog zijn, maar is tegen een verbod. CDA en D66 lieten eerder weten zich zorgen te maken over de gewonden en het vandalisme, maar zij stelden in december dat een verbod vooralsnog veel te ver gaat.

Veel oppositiepartijen, zoals GroenLinks, zijn wel met het advies van de OVV eens en staan positief tegenover de aanbeveling van de Raad.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!