EU-commissaris Gunther Oettinger is bereid leden van het Europees Parlement inzage te geven in niet openbare documenten over de benoeming van secretaris-generaal Martin Selmayr. Dat heeft hij dinsdag tijdens een hoorzitting voor een parlementscommissie laten weten.

Het parlement wil opheldering over de omstreden promotie van de oud-kabinetschef van commissievoorzitter Jean-Claude Juncker tot hoogste ambtenaar van het dagelijks bestuur van de EU.

De Duitse Selmayr is opvolger van de Nederlander Alexander Italianer die in februari onverwacht aankondigde per 1 maart met pensioen te gaan. Juncker regelde daarop in enkele minuten de overplaatsing van Selmayr. Oettinger, die over personeelsbeleid gaat, blijft erbij dat er niets illegaals is gebeurd.

Volgens Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy  van D66 is de benoeming geen juridisch, maar politiek probleem. ''Dit is misschien binnen de administratieve regels gebleven maar gaat ver buiten de regels van politieke integriteit. De reputatie van de EU is aangetast."