Eurocommissaris Frans Timmermans staat achter de benoeming van Martin Selmayr tot hoogste ambtenaar van de Europese Commissie. De ophef in onder meer het Europees Parlement over de manier waarop de Duitse jurist secretaris-generaal werd als opvolger van de Nederlander Alexander Italianer, noemt Timmermans ''jammer''.

Hij zegt dat in een vraaggesprek met de NOS. Volgens critici was er sprake van een schimmige procedure en vriendjespolitiek. Selmayr was kabinetschef van commissievoorzitter Jean-Claude Juncker toen hij vorige maand door Juncker naar zijn nieuwe positie werd gekatapulteerd.

Volgens Timmermans is de procedure op correcte wijze gevolgd. Van hem mag Selmayr blijven. ''Hij moet snappen dat hij nu een andere rol heeft, en dat snapt hij. Ruzie maken met regeringsleiders kan niet meer."

Timmermans ontkent de geruchten dat de commissarissen waren gepaaid met beloftes over een auto met chauffeur, een kantoor en assistenten tot lang na hun vertrek. ''Dat plan bestaat helemaal niet."

Het Europees Parlement heeft een onderzoek ingesteld naar de benoeming van Selmayr.

Stef Blok

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken liet eerder op de dag weten dat hij het onderzoek van het Europees Parlement naar de benoeming van Selmayr steunt: ''Het is zeer terecht dat het parlement deze stap neemt."

Joost Sneller van de D66 vroeg Blok om zich tegen de ''ondoorzichtige gang" rond de benoeming uit te spreken.

Daar ziet het kabinet niets in, zei Blok donderdag tijdens zijn eerste optreden in de Kamer als minister van Buitenlandse Zaken. Hij wil het onderzoek eerst afwachten. Hij wil ook geen oproep aan de Europese Commissie doen om volledig mee te werken aan het onderzoek. Een groot deel van de Kamer snapte deze opstelling niet.