PvdA en CDA willen dat er einde komt aan de intimidatie op straat van vrouwen en homo's. De twee partijen dienen zaterdag een initiatiefwet in die regelt dat seksuele intimidatie als overtreding wordt opgenomen in het wetboek van strafrecht.

Ook moet de politie op straat boetes kunnen uitdelen hiervoor. In Rotterdam en Amsterdam zijn al soortgelijke regels van kracht.

"Vrouwen bekennen ’s avonds toch liever niet de straat op te gaan. Of zich anders te kleden", stelt PvdA-leider Lodewijk Asscher.

"Natuurlijk is er meer nodig, maar deze wet biedt meer mogelijkheden tot handhaving en legt de norm helder vast: seksuele intimidatie is niet normaal. Je wil er zeker van zijn dat je veilig en ongestoord over straat kan lopen."

Hinderlijk gefluit

Kamerlid Madeleine van Toorenburg van coalitiepartner CDA denkt dat het "belangrijk is dat de normstelling van de steden waar dit al gebeurt overal geldt. Het kan wat ons betreft niet langer zo zijn dat onverlaten heersen over de straten, anderen serieus intimideren en daar gewoon mee weg kunnen komen."

Zij beklemtoont dat het niet gaat om "wat nagefluit, hoe hinderlijk soms ook. Nee, het gaat hier om lieden die anderen vrees aanjagen."

Plan van aanpak

Het COC gaf eerder deze week aan dat de bestrijding van het geweld tegen homo's op straat te wensen over laat. De belangenorganisatie voor LHBT heeft afspraken met het minsterie van Justitie gemaakt voor een plan van aanpak.

Uit onderzoeken blijkt volgens de twee partijen dat meer dan de helft van alle vrouwen te maken heeft met seksuele intimidatie. Onder jonge vrouwen is dat zelfs twee op de drie. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen komt er een maximale boete van 8.200 euro te staan op seksuele intimidatie.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!