Jean-Marie Le Pen, de omstreden ex-voorman van het Franse rechts-populistische Front National, moet 320.026,23 euro terugbetalen aan het Europees Parlement. Dat heeft het Europees Hof van Justitie woensdag bepaald.

Het geld werd door het parlement uitgekeerd aan een fractiemedewerker, maar volgens het parlement kan Le Pen niet de dienstbetrekking van deze medewerker bewijzen. Om dezelfde reden moet Le Pen zijn partijgenoot in het EU-parlement Bruno Gollnisch 275.984,23 euro terugstorten.

In 2016 besloten de accountants van het parlement de uitbetalingen terug te vorderen. Daarop stapten zowel Le Pen als Gollnisch naar het Europees Hof van Justitie in Luxemburg. Dat hof heeft woensdag de beroepen afgewezen.

Het parlement was al bezig het geld terug te halen door de twee Front National-leden te korten op hun salaris en dagvergoedingen. Le Pen is de vader van de huidige voorzitter van Front National, Marine Le Pen. Tegen haar lopen nog gerechtelijke procedures wegens onterecht uitgekeerde vergoedingen van het Europees Parlement.