50Plus verwacht niet voldoende handtekeningen binnen te halen om een referendum te houden over de Wet Hillen. De partij probeerde het schrappen van de belastingkorting voor huiseigenaren terug te draaien via een volksraadpleging, maar stuit op onvoldoende steun. 

"Ik durf het aantal niet te noemen, maar we komen er niet", laat partijleider Henk Krol woensdag aan NU.nl weten.

Nog niet alle aantallen die via de actiesite zijn ingevuld zijn geteld, door een technische storing is dat ook niet meer mogelijk.

Maar Krol denkt niet dat hij in de buurt komt van de benodigde 300.000 handtekeningen. Dat aantal moet voor aankomende vrijdag bij de Kiesraad binnen zijn.

"We hebben alles op alles gezet, maar het wordt heel lastig", aldus Krol.

Goede start

Het aantal inzendingen zag er in het begin veelbelovend uit. De eerste drempel van 10.000 handtekeningen werd ruimschoots (27.000) gehaald.

Halverwege februari meldde 50Plus dat de teller richting 100.000 ging, maar na het afschaffen van het raadgevend referendum stokte de toestroom.

Kiezers kregen volgens Krol de indruk dat een referendum geen zin meer heeft. "Vier weken geleden kwamen mensen nog spontaan naar je toe zodra je een bordje met 'stop de aflosboete' om had, maar dat is niet meer zo. Het heeft toch geen zin meer, denken ze."

Het zou ook te moeilijk zijn om het digitale formulier te ondertekenen, klinkt het binnen de partij.

Bij de behandeling in de Tweede Kamer haalde 50Plus alles uit de kast om het schrappen van de Wet Hillen te voorkomen, maar ook een urenlang debat dat tot diep in de nacht duurde, kon het kabinetsbesluit niet tegenhouden.

De Kiesraad komt op 26 maart met een officiële uitspraak.

Belastingkorting

De Wet Hillen werd in 2005 ingevoerd als een belastingkorting voor huiseigenaren die hun hypotheek (bijna) hebben afgelost. De politiek wilde huizenbezitters zo prikkelen hun woningschuld af te lossen.

Het draait daarbij om het eigenwoningforfait, een fiscale bijtelling voor huiseigenaren. De Belastingdienst gaat ervan uit dat er inkomsten uit de eigen woning worden behaald en die moeten worden belast.

Zodra het eigenwoningforfait hoger is dan de hypotheekrenteaftrek, worden huiseigenaren daar met de Wet Hillen voor gecompenseerd.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte in 2016 iets meer dan een vijfde van de in totaal 4,3 miljoen woningeigenaren gebruik van de vrijstelling van het eigenwoningforfait.

Het gaat vooral om vermogende ouderen. In de helft van de gevallen gaat het om huishoudens waarvan de hoofdkostwinner 68 jaar of ouder is en het doorsnee vermogen ruim 93.000 euro bedraagt, aldus het CBS.

Omdat sinds een aantal jaar hypotheken worden afgelost om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek, noemt de regering deze maatregel op termijn onhoudbaar. Met het schrappen van de Wet Hillen bespaart de schatkist in 2048 ieder jaar ruim 1 miljard euro.