Tweede Kamerlid Tom van der Lee (GroenLinks) weet al sinds 2012 dat medewerkers van het Britse Oxfam zich hebben misdragen in Haïti. Hij was echter niet op de hoogte van de ernst van het wangedrag.

Dat zegt Van der Lee donderdag in een interview met RTL NieuwsDe politicus zat van 2012 tot vorig jaar in het bestuur van Oxfam Novib, de Nederlandse tak van de internationale hulporganisatie Oxfam.

Van der Lee verklaart in het interview dat hij in algemene zin op de hoogte was van het wangedrag van Britse Oxfam-medewerkers. Hij zegt niet te hebben doorgevraagd naar de ernst ervan. Als bestuurslid wist hij bijvoorbeeld niet dat minderjarige prostituees werden ingehuurd op seksfeesten.

"Ik bied de slachtoffers persoonlijk mijn excuses aan en betreur dat ik destijds niet meer heb doorgevraagd", zegt Van der Lee tegen RTL Nieuws

Oxfam is niet de enige hulporganisatie die onlangs in opspraak kwam wegens seksueel misbruik. Ook bij onder meer Artsen zonder Grenzen en Plan International was er sprake van seksueel ongewenst gedrag of zelfs misbruik. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!