Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) wordt niet vervolgd voor smaad en laster. De uitspraken die zij over het vermeend racisme binnen de politieke partij Forum voor Democratie deed zijn volgens het Openbaar Ministerie (OM) niet strafbaar.

Dat maakt het OM donderdag bekend.

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet deed aangifte van smaad en laster na de uitlatingen van Ollongren begin februari tijdens de Ien Dales-lezing in Nijmegen.

Hoewel hij in aanloop naar de verkiezingen nog pleitte tegen "de criminalisering van het vrije woord", vindt hij dat Ollongren zich schuldig maakt aan "demonisering van een volksvertegenwoordiger".

Ras

In de lezing verweet Ollongren de partij van Baudet ras te betrekken in het politieke debat. 

Zij sprak haar zorgen uit over het feit dat Baudet geen afstand nam van de uitspraak van de nummer twee van Forum voor Democratie in Amsterdam, Yernaz Ramautarsing, die stelde dat mensen met een donkere huidskleur minder intelligent zouden zijn. 

"Zo laat hij het dus onweersproken als zijn partijgenoten openlijk discrimineren op basis van ras", zei ze.

Ook verwees zij naar uitspraken van Forum-Kamerlid Theo Hiddema die eerder sprak over rassenvermenging als integratiemiddel. "De partij van Baudet lijkt geobsedeerd te zijn door één van de weinige taboes waar ik als progressieve liberaal aan hecht: het praten over rassen in het politieke debat", zei Ollongren.

Publieke debat

Baudet sprak van "lasterlijke uitspraken", maar volgens het OM is daar geen sprake van. Ook van "smaad" is geen sprake. Bovendien, stelt het OM, gelden er in het publieke debat andere regels.

"Zou worden aangenomen dat  de uitlatingen wel een bepaald feit oplevert, dan neemt de context waarbinnen de uitlatingen zijn gedaan, het publieke debat, het smadelijk karakter weg", schrijft het OM in een toelichting.

Afdwingen

Baudet wil alsnog een vervolging van Ollongren afdwingen. Zijn advocaat en partijgenoot Hiddema kondigde vervolgstappen aan nadat het OM van vervolging had afgezien.

Baudet heeft vanaf het moment van aangifte rekening gehouden met een mogelijk zogenoemd sepot. ''Een artikel 12 Sv-procedure zal dus volgen'', aldus Hiddema. Een gerechtshof gaat zich dan over de zaak buigen en bekijkt of vervolging een kans maakt.

Hiddema had eerder al gesteld dat Ollongren een veroordeling voor smaad en laster niet kan ontlopen. Hij noemde haar uitspraken ''strafwaardig en ook een minister onwaardig.''

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!