De nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp met de MH17 willen dat Geert Wilders zijn excuses maakt voor het dragen van een vriendschapsspeldje tijdens het lopende bezoek van de PVV-leider aan Rusland.

De Stichting Vliegramp MH17 keurt de actie van Wilders ''met kracht af", zo meldt de organisatie op Twitter.

Volgens de stichting is Rusland betrokken bij ''de moord op 298 burgers". ''Het benadrukken van vriendschap met Rusland door een Kamerlid is ongepast. Excuses aan nabestaanden is op zijn plaats", aldus de organisatie.

Goed overleg

In een reactie gaat Wilders niet in op de roep om excuses of op het dragen van het vriendschapsspeldje, maar benadrukt hij dat goede banden met Rusland "noodzakelijk en gewenst'' zijn. "Bij ieder gesprek stel ik ook aan de orde dat Rusland moet meewerken met betrekking tot MH17. Dat kan beter in goed overleg dan in vijandschap.''

Geert Wilders plaatste in de nacht van dinsdag op woensdag een foto van een speldje op zijn revers met een Nederlandse en Russische vlag met de tekst: ''Ik draag het hier met trots. Een Russisch-Nederlandse vriendschapsspeld."

Wilders is deze week op bezoek in Rusland en bezoekt onder meer de Doema, het Russische parlement. Vrijdag wordt hij ontvangen door de plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken.

MH17

De MH17 werd op 17 juli 2014 boven Oekraïne uit de lucht geschoten door een BUK-raket. Daarbij kwamen alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, om het leven. De verantwoordelijken voor het neerhalen van het vliegtuig zijn nog altijd niet gevonden. 

De Russische generaal Nikolaj Fjodorovitsj Tkatsjev is een van de twee militairen die verdacht wordt de beslissing te hebben genomen om het vliegtuig neer te halen. Zowel de generaal als Rusland ontkent alle betrokkenheid.

In zestig seconden: de MH17-ramp
In zestig seconden: de MH17-ramp