Een hoge Nederlandse diplomaat moet in Ankara tekst en uitleg geven over het besluit van de Tweede Kamer om de massamoord op Armeniërs te erkennen als genocide. Dit meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu.

De Tweede Kamer besloot donderdag de moord op minstens honderdduizenden Armeniërs ten tijde van het Ottomaanse Rijk, ruim een eeuw geleden gepleegd, voortaan genocide te noemen. 

De Turkse regering ontkent niet dat veel doden zijn gevallen, maar vindt dat dit geen genocide was. Turkije veroordeelt dan ook de Nederlandse erkenning.

Minister Mevlüt Çavuşoğlu (Buitenlandse Zaken) sprak in Antalya over een ''populistisch'' besluit. De bewindsman benadrukte volgens omroep TRT ook dat de erkenning door het Nederlandse parlement ''niet bindend'' is.

Spanning

Nederland heeft als gevolg van de diplomatieke spanningen met Turkije al sinds vorig jaar geen ambassadeur in het land. Daarom moet nu een diplomaat op het matje komen.

Vorige week moest Erik Weststrate, de hoogste Nederlandse diplomaat in Turkije, al tekst en uitleg geven toen het voornemen van de Kamer over de erkenning van de genocide bekend werd. 

Kwestie

Het kabinet neemt afstand van de wens van de Tweede Kamer om de moord te erkennen als genocide. In plaats daarvan blijft het spreken van "de kwestie van de Armeense genocide". De motie zou niet bijdragen aan een oplossing en verzoening tussen Armenië en Turkije, vindt waarnemend minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag.

Kaag reageert vrijdag dat de Turkse reactie op het besluit van de Tweede Kamer "te verwachten was". Verder wil ze niet op de zaak ingaan.