Alexander Italianer, de Nederlandse secretaris-generaal van de Europese Commissie, gaat met pensioen. Nederland verliest daarmee een toppositie binnen de Europese Commissie.

Volgens commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, heeft de secretaris-generaal per brief aangekondigd dat hij 1 maart met pensioen gaat. Volgens Juncker had Italianer meteen bij zijn benoeming al gezegd in 2018 met pensioen te willen gaan, maar dat werd geheim gehouden. Italianer was met zijn positie de hoogste ambtenaar van Brussel.

De volgende secretaris-generaal zal de Duitser Martin Selmayr zijn, maakt Juncker tijdens een persconferentie bekend. Selmayr is de huidige kabinetschef van Juncker en geldt als een van de invloedrijkste ambtenaren in Brussel.

''Dit is een emotioneel moment, want Italianer heeft een voorbeeldig Europees parcours gelopen", aldus Juncker. Alexander Italianer was sinds 2015 secretaris-generaal, en bekleedde sinds 1985 verschillende topposities in de Europese Commissie.

Italianer verdwijnt niet helemaal uit Brussel. Eerst werkt hij zijn opvolger nog een maand in. Daarna wordt hij speciaal adviseur van Juncker voor strategische onderwerpen, in het bijzonder de Europese meerjarenbegroting en de brexit. 

Italianer is de tweede Nederlander met de functie van secretaris-generaal. Voor hem kwam Carlo Trojan, die van 1997 tot 2000 de hoogste ambtenaar was.