De herdenkingsdienst van oud-premier Ruud Lubbers is dinsdag begonnen in de Laurentius- en Elisabethkathedraal in Rotterdam.

Lubbers overleed vorige week op 78-jarige leeftijd.

Bij de dienst zijn alle nog levende oud-premiers aanwezig: Dries van Agt, Wim Kok en Jan Peter Balkenende. Ook burgemeester Ahmed Aboutaleb is in de kathedraal om zijn plaatsgenoot de laatste eer te bewijzen, net als premier Mark Rutte en CDA-leider Sybrand Buma.

Prominente CDA'ers Elco Brinkman, Hans van den Broek en Wim Deetman zijn ook in Rotterdam om hun partijgenoot een laatste groet te brengen.

In verband met de uitvaart van de staatsman hangen de vlaggen op veel overheidsgebouwen dinsdag halfstok. Premier Rutte heeft hiervoor een vlaginstructie vastgesteld.

Maandagmiddag hebben enkele honderden mensen al afscheid genomen van Lubbers.

Oud-premiers arriveren bij herdenking Lubbers
90
Oud-premiers arriveren bij herdenking Lubbers

Langstzittende premier

De geboren Rotterdammer was de langstzittende premier van Nederland. De CDA'er stond aan het hoofd van drie kabinetten in de periode van 1982 tot 1994. Hij regeerde eerst zeven jaar met de VVD van Ed Nijpels en Joris Voorhoeve. Daarna volgden vijf jaar met de PvdA van Wim Kok.

Voor die tijd was hij onder meer voor de Katholieke Volkspartij minister van Economische Zaken, lid van de Tweede Kamer en fractievoorzitter van het CDA. Hij geldt als een van de prominentste politici uit de naoorlogse politiek.

Onder het leiderschap van Lubbers behaalde het CDA in 1986 en 1989 54 zetels, wat nog altijd een record is.

Informateur

Na zijn loopbaan in de politiek was hij hoogleraar en Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de Verenigde Naties van 2001 tot 2005. Ook was hij twee keer betrokken bij de vorming van een nieuw kabinet als informateur, in 2006 en 2010.

In 1995 werd de christendemocraat benoemd tot minister van staat. Een eretitel die wordt toegekend door de koning of koningin, op voordracht van de ministerraad.