Volgens minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid klopt het niet dat hij in 2016 als advocaat onjuist heeft gehandeld. Hij verdedigde zich tegen de klacht dat hij een rechter misleidende informatie heeft gegeven in een ontslagzaak.

Grapperhaus verscheen niet zelf bij de tuchtrechter voor advocaten (Raad van discipline) in Amsterdam. Hij liet zich vertegenwoordigen door een advocaat, die de klachten ongegrond noemde.

De klager Karim Aachboun vocht destijds zijn ontslag aan bij belastingadvieskantoor KPMG Meijburg. Grapperhaus was jurist voor de tegenpartij.

Aachboun meent dat Grapperhaus als advocaat onethisch heeft gehandeld, bijvoorbeeld door de kantonrechter te misleiden en informatie achter te houden. Grapperhaus zou daarmee de gedragsregels voor advocaten hebben geschonden.

Arbeidsconflict

Aachboun moest bij het belastingkantoor weg door een uit de hand gelopen arbeidsconflict. De rechter oordeelde in de ontslagzaak dat KPMG zich "ernstig verwijtbaar" heeft gedragen.

Aachboun heeft ook moeite met de gang van zaken rond zijn klacht bij de Raad van discipline. Alle rechters zijn immers onder eindverantwoordelijkheid van Grapperhaus benoemd, stelt hij. De voorzitter van de Raad erkent dat het een bijzondere situatie is, maar niet zodanig dat de rechten van Aachboun daaronder zouden kunnen lijden.

De Raad oordeelt op 10 april. Als de klacht gegrond is, kan een maatregel volgen, van een waarschuwing, een boete tot een beroepsverbod.