Premier Mark Rutte blijft soms te lang achter zijn mensen staan. Maar daar kiest Rutte bewust voor, ook al ondervindt hij daar bij bijvoorbeeld de val van Halbe Zijlstra ''ontzettend veel schade'' van, denkt VVD-prominent Ben Verwaayen.

Rutte wil zijn mensen het vertrouwen geven dat ze op 'm kunnen rekenen, stelt Verwaayen, die al jaren geldt als een belangrijke raadgever van de premier.

Soms maakt die ''een taxatiefout'', zoals bij het uitkomen van Zijlstra's leugen over een ontmoeting met de Russische president Poetin. Die kostte de minister van Buitenlandse Zaken de kop, terwijl Rutte lang volhield dat hij kon aanblijven. ''Maar de schade, dat mensen daar iets van vinden, neemt hij voor lief.''

Met het opdoemen van de houdbaarheidsdatum van de premier heeft dat alles volgens Verwaayen niets te maken.

Nu Rutte op zoek moet naar een nieuwe minister van Buitenlandse Zaken valt ook de naam van Verwaayen weleens aan het Binnenhof. Maar de ondernemer en voormalig topman in de telecom zegt daar niets voor te voelen. Juist door ''op afstand'' te blijven, behoudt Verwaayen zijn belangstelling voor de politiek, zei hij in de politieke talkshow Buitenhof.