Premier Mark Rutte ziet als opvolger voor de vertrokken minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra het liefst iemand aantreden met een klein ego. De minister-president schetste vrijdag een kort profiel voor de nieuwe bewindspersoon.

"Een combinatie van iemand die snapt hoe politiek werkt, die met twee benen in de wereld staat en respectvol omgaat met het departement", zei Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

"En heel belangrijk: het moet iemand zijn met een klein ego. Iemand die dienstbaar is aan het land en zich realiseert dat je Kamerleden niet op jouw kantoor ontvangt, maar dat je naar de Kamer toegaat. De Kamer is de baas als het gaat om de uitvoering", aldus Rutte.

Zijlstra stapte dinsdag op nadat hij moest opbiechten dat hij had gelogen over een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin.

Zijlstra stapt op: Zijn leugen over Poetin en reactie na aftreden
128
Zijlstra stapt op: Zijn leugen over Poetin en reactie na aftreden

Enkele weken

De premier temperde alvast de verwachtingen dat een nieuwe minister van Buitenlandse Zaken binnenkort al wordt gepresenteerd. Hij denkt dat het een aantal weken zal kosten. "Ik voorspel vast dat het echt nog wel enige tijd zal duren. Dat gaan we zorgvuldig doen."

Dat komt volgens Rutte mede doordat hij zich niet heeft kunnen voorbereiden op het vertrek van Zijlstra.

Rutte zei verder dat "liegen nooit mag" en "altijd consequenties heeft". Wat die consequenties zijn, is per geval anders. Zijlstra's leugen taxeerde de premier als een "zonde", maar geen "doodzonde". Een inschattingsfout, gaf hij dinsdag in het debat met de Kamer al toe.

Het is de intentie dat de nieuwe vacature wordt vervuld door opnieuw een VVD'er, maar volgens Rutte staat dat nog niet vast.